BUŁECZKI JOGURTOWE

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

fajnie się z tym ciastem pracuje

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 torebeczka suszonych drożdży/7 gram/
    200 gram naturalnego jogurtu greckiego
    120 gram ciepłego mleka
    60 gram stopionego masła ciepłego, lecz nie gorącego
    1 jajko + 1 do smarowania bułek
    Mak lub sezam do posypania ewent. pół na pół
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać, zagniesć i dokładnie wyrobić.
    Przykryć i odstawić na 1,5 godziny.
    Następnie wyjąć na blat oprószony mąką i uformować z ciasta wałek/ ręcznie/
    Podzielić na 10-12 porcji, z każdej strony otoczyć w oleju lub posmarować i ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej pergaminem. Autorka ułożyła je w tortownicy, ja dla bezpieczeństwa ułożyłam na blasze.Przykryć i znów odstawić na 1 godzinę.
    Następnie każdą porcję posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Posypać sezamem lub makiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 25 minut.
    Mnie trochę się spieszyło, więc bułki na blasze wyrastały 35 minut, dlatego wstawiłam je do zimnego piekarnika i ustawiłam na 180 st. Po 25 minutach były gotowe.
    Bardzo puszyste i smaczne, ale brakowało mi zapachu. Następnym razem dodam zapach np. waniliowy lub cytrynowy.

Porady

Korzystałam z przepisu blogu kulinarnego,, Przy stole’’

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować