Bułeczki jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wykonanie ich nie jest wcale takie trudne. Mojego ciasta nie wyrabiałam za długo, a jednak bułeczki po upieczeniu były naprawdę puszyste. Przepis znalazłam na sprawdzonakuchnia.pl.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 g drożdży suchych
    200 ml jogurtu naturalnego
    100 ml wody
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka soli
    460 g mąki pszennej, typ 550
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do większej miski, a następnie zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy dość długi wałek lub prostokąt o wymiarach 60 cm na 8 cm. Wyrobiony wałek z ciasta podsypujemy mąką. Następnie ostrym nożem odcinamy zgrabne bułeczki.
  • 3. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia (lub silikonową matę). Układamy na niej bułeczki, które przykrywamy ściereczką. Blachę z bułkami odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce również na około 30-40 minut.
  • 4. Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przed pieczeniem wsypujemy szklankę lodu na dno piekarnika. Studzimy na kratce

Porady

Bułeczki najlepiej smakują z delikatnym twarożkiem, dżemem lub miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować