Nie jest to typowe wielkopolskie danie, ale w mojej rodzinie znamy je od lat i uwielbiamy - to botwinka, zupa z buraczków. Uwielbiam jej kolor i lekko kwaskowy późnowiosenny posmak!
Botwinka, czyli powiew kresów w wielkopolskiej kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z kostkami rosołowymi zagotować. Umyć warzywa.
2.Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynówce, a oskrobane buraczki i ich liście drobno pokroić.
3.Pokrojone buraczki i startą marchewkę wrzucamy do bulionu. Dodajemy kwasek cytrynowy i łyżkę masła.
4.Całość gotujemy, aż zmięknie, przez około 20-30 minut.
5.Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach wody, następnie dodać do śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną śmietaną zagęszczamy zupę, po czym dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku.
6.Wystudzoną zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Podajemy z makaronem, grzankami lub gotowanym jajkiem. Smacznego!
Komentarze