Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
2.Kremówka:3 łyżeczki żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 3 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 5 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny. Wykonanie: Na wystudzony biszkopt wyłóż krem mocno uszczelnij brzegi biszkoptu kremem,aby nam galaretka nie przesiąkła przez krem.
3.Na ubitą śmietanę wyłóż owoce. W moim przypadku sa mrożone maliny i truskawki.Jeśli masz galaretke ostudzona i tężejąca to delikatnie wylej połowę a jak zastygnie wylej resztę.
W taki sposób można sprawdzić czy nam galaretka nie przesiąka w biszkopt jeśli wylejemy najpierw tyle aby zakryć śmietanę.
4.Tak przygotowane ciasto z owocami pozostaw w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Porady
do ciasta można wykorzystać owoce ,które mamy w zamrażarce,aby zrobić miejsce już na świeże.
Komentarze