Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami

4.5 (142 ocen)

Bardzo proste do wykonania. Można użyć każdego owocu świeżego, z zamrażarki lub słoika

Składniki:

  • przepis na 1 biszkopt:
    4 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    0.5 l. kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny

    3 truskawkowe lub malinowe galaretki
    1 litr wrzącej wody
    owoce maliny i truskawki 1 kg
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Biszkopt z galaretką malinami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. 1.Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
  • kremówka 2. Kremówka:3 łyżeczki żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 3 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 5 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny. Wykonanie: Na wystudzony biszkopt wyłóż krem mocno uszczelnij brzegi biszkoptu kremem,aby nam galaretka nie przesiąkła przez krem.
  • galaretka z owocami 3. Na ubitą śmietanę wyłóż owoce. W moim przypadku sa mrożone maliny i truskawki.Jeśli masz galaretke ostudzona i tężejąca to delikatnie wylej połowę a jak zastygnie wylej resztę.
    W taki sposób można sprawdzić czy nam galaretka nie przesiąka w biszkopt jeśli wylejemy najpierw tyle aby zakryć śmietanę.
  • 4. Tak przygotowane ciasto z owocami pozostaw w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Porady

do ciasta można wykorzystać owoce ,które mamy w zamrażarce,aby zrobić miejsce już na świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować