Siegnęłam po dawno skserowany przepis na ciasto z jakiegoś czasopisma, które właśnie w oryginale miało być z jagodami. Ale myśle ze ta wersja była jeszcze pyszniejsza.
Biszkopt przekładany kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Biłka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypywać stopniowo cukier. Wymieszać delikatnie z żółtkami. Obie mąki wymieszac z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać chłodne masło i ponowenie wymieszać. Prostokątną foremkę o dlugości ok 30cm wysmarowac masłem i wypypać bułką tartą. Wlać masę, wyrównać wierzch. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Upieczone ciasto wyjać z piekarnika i odstawić aż wystygnie w foremce. Zimny biszkopt wyjąć i pokroić na 3-4 blaty.
2.Krem: 250 g malin włożyć do garnka, wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Gotować ok 5 minut mieszając, żeby wydzielił sie sok i rozgniotły owoce i żeby masa nie przypaliła. Budyń dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody. Dodać do masy malinowej, mieszając zagotować razem, żeby powstała gęsta masa . Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Miksując dodawać po łyżce masy malinowej, mieszać na wolnych obrotach do połączenia się na idealną różową masę.
3.Każdy blat przełożyć porcją kremu, boki i wierzch również bardzo dokładnie obsmarować. Wstawić do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami.
Komentarze