Składniki krem:
2 puszki mleka kokosowego, śmietana 30%, opakowanie wiórków kokosowych 100g (opcjonalnie), cukier puder, opcjonalnie żelatyna
*Mleko kokosowe najlepiej gdyby w lodówce spędziło tydzień czasu, bądź dłużej.
Jeżeli nie macie takiego, użyjcie takiego, które stało w lodówce kilka godzin.
Przekładany biszkopt kremem z mleka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielamy białka od żółtek. Same białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Do takiej puszystej masy, dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do uzyskania ciasta - mieszając łyżką nie tracimy powietrza wbitego wcześniej w białka, przez co biszkopt jest puszysty. Można upiec jeden placek i go rozcinać na pół, lub upiec dwa osobne placki biszkoptu. Biszkopt pieczemy w 175 stopniach , 12 min pieczemy jeden placek, około 25 min pieczemy cały biszkopt.
2.Z mleczka kokosowego, wybieramy gęstą białą masę kremową. Woda która jest na dnie puszki przydać się nam może np. do nawilżenia biszkoptu. Krem ubijamy z samej białej masy kokosowej, z dodatkiem cukru pudru (w zależności jak chcemy,żeby było słodkie). Śmietanę 30% ubijamy w osobnym naczyniu. Ubitą bitą śmietanę dodajemy do kremu z mleczka kokosowego, i całość delikatnie mieszamy. Na sam koniec dajemy wiórki kokosowe, i mieszamy. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną żelatynę, aby masa lepiej gęstniała. Odstawiamy do lodówki na około 1h, aby krem stężał.
3.Gotowe placki biszkoptu, bądź przecięty placek biszkoptu nasączamy wodą z mleczka kokosowego, wykładamy na to lekko schłodzony krem z mleczka, na to kolejny placek biszkoptu, wierzch nakrywamy kremem. Można dla dekoracji polać polewą z czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzić w lodówce kilka godzin.
Komentarze