PRZEKŁADANY BISZKOPT KREMEM Z MLEKA KOKOSOWEGO

4.49 (171 ocen)

  • 2 godz.

dla łasuchów :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki biszkopt:
    6 jaj, 1 szklanka cukru, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki krem:
    2 puszki mleka kokosowego, śmietana 30%, opakowanie wiórków kokosowych 100g (opcjonalnie), cukier puder, opcjonalnie żelatyna
    *Mleko kokosowe najlepiej gdyby w lodówce spędziło tydzień czasu, bądź dłużej.
    Jeżeli nie macie takiego, użyjcie takiego, które stało w lodówce kilka godzin.
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładany biszkopt kremem z mleka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielamy białka od żółtek. Same białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Do takiej puszystej masy, dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do uzyskania ciasta - mieszając łyżką nie tracimy powietrza wbitego wcześniej w białka, przez co biszkopt jest puszysty. Można upiec jeden placek i go rozcinać na pół, lub upiec dwa osobne placki biszkoptu. Biszkopt pieczemy w 175 stopniach , 12 min pieczemy jeden placek, około 25 min pieczemy cały biszkopt.
  • 2. Z mleczka kokosowego, wybieramy gęstą białą masę kremową. Woda która jest na dnie puszki przydać się nam może np. do nawilżenia biszkoptu. Krem ubijamy z samej białej masy kokosowej, z dodatkiem cukru pudru (w zależności jak chcemy,żeby było słodkie). Śmietanę 30% ubijamy w osobnym naczyniu. Ubitą bitą śmietanę dodajemy do kremu z mleczka kokosowego, i całość delikatnie mieszamy. Na sam koniec dajemy wiórki kokosowe, i mieszamy. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną żelatynę, aby masa lepiej gęstniała. Odstawiamy do lodówki na około 1h, aby krem stężał.
  • 3. Gotowe placki biszkoptu, bądź przecięty placek biszkoptu nasączamy wodą z mleczka kokosowego, wykładamy na to lekko schłodzony krem z mleczka, na to kolejny placek biszkoptu, wierzch nakrywamy kremem. Można dla dekoracji polać polewą z czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzić w lodówce kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować