Bułeczki Bigoski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sposób na wykorzystanie bigosu? Zapiec w drożdżowym cieście i podać z barszczykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    30 g drożdży
    7 łyżek rozpuszczonego masła lub margaryny, lekko przestudzonego
    220 ml ciepłego mleka/ ew pół na pół z wodą
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
    2 3/4 szklanki mąki

    Farsz

    Bigos lub kapusta kiszona / może być pół na pół
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Dania główne Bigos

Bułeczki bigoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • I 1. Zrób zaczyn na ciasto drożdżowe. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj resztę składników na ciasto, wyrób na niezbyt twarde i dosyć lepkie ciasto.
    Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie przygotuj farsz, czyli dodaj bułki tartej do gotowego bigosu czy kapusty :) Następnie rozwałkuj ciasto i podziel na podłużne prostokąty, nałóż farsz po środku.
  • II 2. Zlep prostokąty wzdłuż dłuższych boków, zawiń w ślimaczki, jak na zdjęciu.
    Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, trzymaj 5 -10 min w otwartym piekarniku, podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz już w zamkniętym piekarniku ok 10-12 min do zarumienienia,
  • III 3. Gotowe bigoski posmaruj wodą pół na pół z masłem lub olejem.
    Smacznego!

Porady

Świetne do barszczu. Ważne żeby ciasto było lekkie, nie dawaj za dużo mąki. Możesz upiec z każdym innym farszem, byle nie był zbyt luźny i płynny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować