Bułeczki tygryski

4.49 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    12,5 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    POLEWA TYGRYSIA:

    3/4 szklanki ryżu
    12,5 g drożdży świeżych
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułeczki tygryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody. Składniki te należy wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto przesiać mąkę dodając sól, ciepłe mleko i olej. Wlać spieniony zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Polewa 2. Przygotować ryżową polewę. Ryż zmielić na mąkę w młynku do mielenia kawy. W miseczce rozetrzeć świeże drożdże z cukrem, solą i wodą. Dodawać zmielony ryż porcjami, aż uzyskamy mieszankę o konsystencji śmietany.
    Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na ok 10 jednakowych części. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 15 min. Na wyrośniętych bułeczkach rozsmarować grubo polewę ryżową, na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez około 30 min. Skórka powinna popękać i się zrumienić. Studzić na kratce. Smacznego :)

Porady

Zamiast bułeczek z tego ciasta można uformować bochenek chleba i upiec z polewą tygrysią. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Ryż Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować