Kebabowe bułeczki

4.45 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaczna i efektowna przekąska.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    • 30 dag piersi z kurczaka
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub ketchupu
    • 1 cebula
    • 1 nieduża czerwona papryka
    • 30 dag drobnych pieczarek
    • 25 dag żółtego sera
    • Puszka kukurydzy
    • Przyprawa gyros
    • Olej

    Ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 10 dag drożdży
    • ½ kostki margaryny
    • 2 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka cukru
    • ½ l. mleka
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Gyros Przystawki

Kebabowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć ok. 15 min na oleju. Cebulę, kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek. Przyprawić gyrosem. Wymieszać i smażyć wszystko razem ok. 20 min. Odstawić do przestygnięcia. Następnie połączyć z żółtym serem. Na końcu dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać.
  • 2. Margarynę roztopić i wystudzić. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem, dodać szklankę mąki. Ostawić na chwilę do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z resztą składników, dodać do zaczynu drożdżowego, wyrobić ciasto i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto o grubości 0,5cm. Szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, zlepiać formując bułeczki, odstawić na 15 min. do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować białkiem. Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować