Bigos z kiszonej kapusty

4.85 (170 ocen)

  • 3 godz.

Ile gospodyń tyle pomysłów na to danie oto mój. Dodam, że był to mój debiut. Bigos im dłużej odgrzewany tym lepszy. U mojej babci to tradycyjne danie wielkanocne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
    1 kg łopatki
    1 kg kiełbasy
    3 cebule
    1 opakowanie przyprawy do bigosu
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziaren owocu jałowca
    garść grzybów suszonych
    6-8 śliwek suszonych
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3 łyżki smalcu
    łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.85 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na ok. 30 minut, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze części.
  • 2. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą (tak żeby przykryło) i gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, owocem jałowca, śliwkami i grzybami.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę. Dusić do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć.
  • 4. Do kapusty dodać mięso, kiełbasę, przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Bigos z kiszonej kapusty dusić na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

Porady

Smażenie kiełbasy możemy pominąć. Do bigosu z kiszonej kapusty można dodać inny rodzaj mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować