Bigos z kapusty kiszonej z kiełbasą , karkówką i suszonymi grzybami-na wszelkie okazje-polecam
2 godz. 20 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
2 kg domowej kapusty kiszonej
2 marchewki
około 300-400 g karkówki
2 kiełbasy śląskie
garść suszonych grzybów
2 cebule
2 listki laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól,
pieprz świeżo zmielony
papryka ostra i słodka do smaku
1/2 łyżeczki cząbru
większa szczypta majeranku
olej do smażenia
Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną opłukać, drobniej posiekać.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Kapustę umieścić w garnku , dodać , plasterki marchewki, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, zalać woda i gotować przez około 60-70 minut.
Suszone grzyby opłukać, zalać woda i przez 30 minut gotować. Następnie grzyby z wywarem dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodać ,pokrojona w plasterki kiełbasę, pokrojone w mniejszą kostkę mięso i wszytko podsmażyć, przyprawić do smaku .
Dodać do bigosu i całość dusić na małym ogniu przez około 2 godziny.
Pod koniec gotowania dodać do smaku cząber, majeranek , papryki, pieprz oraz sól i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Bigos podajemy ze świeżym pieczywem,
smacznego!
Porady
bigos im dłuzej gotujemy i im czesciej odgrzewamy tym jest lepszy.
Komentarze