Bigos z kapusty kiszonej

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bigos z kapusty kiszonej z kiełbasą , karkówką i suszonymi grzybami-na wszelkie okazje-polecam

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg domowej kapusty kiszonej
    2 marchewki
    około 300-400 g karkówki
    2 kiełbasy śląskie
    garść suszonych grzybów
    2 cebule
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    sól,
    pieprz świeżo zmielony
    papryka ostra i słodka do smaku
    1/2 łyżeczki cząbru
    większa szczypta majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną opłukać, drobniej posiekać.
    Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    Kapustę umieścić w garnku , dodać , plasterki marchewki, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, zalać woda i gotować przez około 60-70 minut.
    Suszone grzyby opłukać, zalać woda i przez 30 minut gotować. Następnie grzyby z wywarem dodać do kapusty.
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodać ,pokrojona w plasterki kiełbasę, pokrojone w mniejszą kostkę mięso i wszytko podsmażyć, przyprawić do smaku .
    Dodać do bigosu i całość dusić na małym ogniu przez około 2 godziny.
    Pod koniec gotowania dodać do smaku cząber, majeranek , papryki, pieprz oraz sól i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
    Bigos podajemy ze świeżym pieczywem,
    smacznego!

Porady

bigos im dłuzej gotujemy i im czesciej odgrzewamy tym jest lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować