Bigos z cukinii

4.5 (191 ocen)

Pyszny, w smaku podobny do bigosu z młodej kapusty.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
    1 duża cebula cebula
    2 marchewki
    puszka pomidorów (400g)
    300 - 500 g kiełbasy cienkiej
    sól
    pieprz
    łyżeczka papryki w proszku
    przyprawa do bigosu (ok łyżki)
    olej do smażenia
    ewentualnie 1-2 łyżki mąki do podprawienia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na osobnej patelni.
  • 2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było takiej potrzeby. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z cukinii

To może cię zainteresować