Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na osobnej patelni.
2.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było takiej potrzeby. Podawać z pieczywem.
Komentarze