To danie zdecydowanie dla mężczyzn – jest bardzo sycące. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Dzięki długiemu duszeniu danie jest bardzo aromatyczne, smaki przenikają się nawzajem, jego smak podkreślają suszone grzyby.
Biała kiełbasa duszona w kapuście z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i moczymy przez godzinę. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 30 minut ze szczyptą soli. Po ugotowaniu grzyby studzimy i kroimy w paski. Kiszona kapustę płuczemy i gotujemy przez 40 minut. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy wodę. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na oleju.
2.Do cebuli dodajemy kiełbasę i obsmażamy ją na rumiano z każdej strony. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
3.Dodajemy kapustę, grzyby, koncentrat pomidorowy, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około godziny doprawiając do smaku.
4.Najlepiej wodę dolewać stopniowo tzn. po około pół szklanki. Kiełbasę podajemy ze świeżym pieczywem, smacznego :)
Komentarze