Biała kiełbasa duszona w kapuście z suszonymi grzybami

4.5 (172 ocen)

To danie zdecydowanie dla mężczyzn – jest bardzo sycące. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Dzięki długiemu duszeniu danie jest bardzo aromatyczne, smaki przenikają się nawzajem, jego smak podkreślają suszone grzyby.

Składniki:

  • 50g suszonych grzybów,
    500g kiszonej kapusty,
    5 białych kiełbas,
    2 cebule,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    szczypta ostrej papryki,
    1,5-2 szklanki wody
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Biała kiełbasa duszona w kapuście z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa duszona w kapuście 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i moczymy przez godzinę. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 30 minut ze szczyptą soli. Po ugotowaniu grzyby studzimy i kroimy w paski. Kiszona kapustę płuczemy i gotujemy przez 40 minut. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy wodę. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na oleju.
  • Biała kiełbasa duszona w kapuście 2. Do cebuli dodajemy kiełbasę i obsmażamy ją na rumiano z każdej strony. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
  • Biała kiełbasa duszona w kapuście 3. Dodajemy kapustę, grzyby, koncentrat pomidorowy, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około godziny doprawiając do smaku.
  • Biała kiełbasa duszona w kapuście 4. Najlepiej wodę dolewać stopniowo tzn. po około pół szklanki. Kiełbasę podajemy ze świeżym pieczywem, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa Mięso Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować