Barszcz w tym wydaniu smakuje doskonale. Zamiast uszek mogą być krokiety.Zamiast suszonych grzybów może być farsz z kapusty wigilijnej lub z pieczarek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na barszcz:
6 – 8 dużych buraków ok 1 kg
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 –3 ząbki czosnku
1 garść suszonych grzybów
2 listki laurowe
sól, cukier, pieprz, majeranek do smaku
0,5 litra zakwasu buraczanego, wg upodobań, na około 1,5 litra wywaru daje się 0,5 litra kwasu buraczanego
3 litry wody
Składniki na ciasto, takie jak na pierogi:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącego mleka lub wody
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka soli
Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie barszczu
Na włoszczyznie z grzybkami, listkiem, zielem, cebulą ugotować esencjonalny wywar. Po ugotowaniu warzywa wyjąć a do przecedzonego i doprawionego wywaru dodać zakwas, chwilę podgrzewać, ale nie wolno już doprowadzić do wrzenia. Barszcz z zakwasem gotowany zbyt długo straci barwę. Przed podaniem też tylko mocno podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
Wykonanie farszu:
trzeba około 50 gram suszonych grzybów, zalać je wrzącą wodą i odstawić na całą noc, na drugi dzień ugotować, osączyć.
1 cebulę pokrojoną przesmażyć na maśle i razem z grzybami zemleć w maszynce do mięsa. Farsz doprawić solą, pieprzem, majerankiem i zagęścić bułką tartą.
Wykonanie Uszek:
Z powyższych składników zagnieść plastyczne ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować pokroić na kwadraty lub wycinać kółka i nakładać farsz, formować uszka. Ugotowane przelać zimną wodą, aby się nie sklejały.
Komentarze