Bakłażan na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na obiad lub kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 bakłażan,
    300 g mięsa mielonego,
    3 średniej wielkości ziemniaki,
    1 mała czerwona cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 pora,
    2 ząbki czosnku,
    mała czerwona papryczka chili,
    150 g żótego sera,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka ostrego ketchupu,
    przyprawa do Chili Con Carne,
    sól,
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Bakłażan na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół , usunąć miąższ - zostawić półcentymetrową warstwę przy skórce. Posolić i odstawić na czas przygotowania farszu.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • 3. Cebulę, czosnek, por, cebulę i papryczkę pokroić.
  • 4. Na rozgrzaną oliwę wrzucić mięso mielone, doprawić solą i przyprawą do Chili Con Carne, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Podsmażyć.
  • 5. Do mięsa dorzucić pokrojone warzywa ( oprócz ziemniaków) i jeszcze chwilę smażyć, po czym zdjąć z ognia.
  • 6. Mięso przełożyć do miski, dodać ziemniaki i starty żółty ser ( niewielką jego ilość pozostawić do posypania połówek bakłażana). Wymieszać.
  • 7. Połówki bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.
  • 8. Pod koniec pieczenia posypać połówki bakłażana resztą startego żółtego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować