Bajaderki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sposób na wykorzystanie niezjedzonego czy też nieudanego ciasta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Ciasto (zeschłe, kruszące się): 500 gramów
    - herbatniki: 50 gramów
    - skórka kandyzowana (pomarańczowa): 100 gramów
    - masło (duże): 2 łyżki
    - mleko: 4 łyżki
    - kakao (odtłuszczone): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruszymy w dużej misce. Dodajemy herbatniki (również pokruszone) oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i kakao. Gładką masę wlewamy do miski z suchymi składnikami i porządnie mieszamy - masa może wyjść sypka, ale podczas formowania kulek zachowuje się jak plastelina i nie sprawia problemów. Jeśli jednak będzie za sucha (zależy jakiego ciasta użyliśmy) można dodać np. dżemu czy nutellę.
  • 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w posypce - u mnie pokruszone na pył herbatniki połączone z cukrem pudrem. Można też przygotować polewę czekoladową, zanurzać w niej kulki i obtaczać w innych dodatkach, na przykład orzechach czy wiórkach kokosowych.
    Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować