Bajaderki

4.5 (188 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :)
Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje.
Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, czyli wiemy co jemy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g. ciast bez kremu (u mnie babeczki twarogowe i babka kakaowa)
    100 g. herbatników
    2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.)
    1/2 szklanki mleka
    100 g. masła
    3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu
    2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu)

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderki 1. Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę.
    Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
    Wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.

    Ciasta pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki.
    Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno
    pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem.
  • Bajaderki 2. Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać powidła i alkohol. Wymieszać.
    Tak przygotowaną masę, wlać do rozdrobnionych ciast.
    Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.
  • Bajaderki 3. Z powstałej masy formować małe kulki i od razu, obtaczać je w wiórkach kokosowych.
  • Bajaderki 4. Przechowywać w lodówce.

Porady

Bajaderki można obtoczyć w pokruszonych , lub zmielonych orzechach. Do środka, można też dodać pokruszone orzechy lub rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować