Bajaderki

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bajaderki to pyszne kule oblane czekoladą.
Rewelacyjny w smaku deser bez pieczenia który robi się z resztek różnych wypieków i ciasteczek. Całość zbajerowana dżemem, nutellą i bakaliami. Ich smak zadowoli nie jednego łasucha.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 450 gramów kakaowego biszkoptu ( może być jasny biszkopt+2 łyżki ciemnego kakao)
    50 gramów ciasteczek typu petit
    100 gramów orzechów nerkowca
    2 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
    2 łyżki nutelli
    1 łyżeczka ekstraktu rumowego
    50 ml. ajerkoniaku lub innego likieru
    Polewa z czekolady
    100 gramów czekolady deserowa
    5 łyżek mleka
    1 łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym.
    Można również ciasta drobno rozkruszyć a orzechy drobno posiekać.
  • 2. Wszystko przekładamy do miski dodajemy resztę składników całość zagniatamy dłońmi do połączenia składników. Masa powinna być zbita, wilgotna i mieć taką konsystencję aby można było łatwo uformować kule.
    Jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy więcej suchych składników, jeżeli zbyt sucha to dodajemy więcej dżemu, nutelli
  • 3. Z ciasta formujemy kule o dowolnej wielkości.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i masłem . Każdą bajaderkę zanurzmy w czekoladzie układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować