Babka z szynki z marchewką w sosie selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki umyć, obrać, dwie z nich zetrzeć na tarce o małym oczku. Do miski przełożyć mięso mielone, startą marchewkę, bułkę tartą, natkę pietruszki i posiekaną cebulę. Wbić jajko. Doprawić do smaku mielonymi paprykami, solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
2.Tak przygotowaną mięsną masę przełożyć do wysmarowanej olejem małej foremki na babkę z kominem. Wyrównać i piec ok.40 minut w 180 st.
3..Selera umyć i razem z pozostałą marchewką pokroić w wąskie paseczki (łyżkę odłożyć). Bulion podgrzać, dodać sok z pomarańczy i dorzucić paski selera i marchewki. Chwilę podgotować i zagęścić jogurtem wymieszanym z odrobiną wody i mąki. Całość chwilę poddusić mieszając.
4.Sos przelać na talerz, przełożyć upieczoną bakę mięsną. Wierzch posypać resztą pokrojonych warzyw. Mięso podawać pokrojone w grube plastry z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!
Komentarze