Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsy:
    Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
    Jajko - 1szt
    Cebula -1szt
    Bułka tarta - 3 łyżki
    Sól, pieprz

    Sos:
    Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
    Seler naciowy - 1szt
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, pieprz ziołowy, sól
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Cukier - 1/2 łyżeczki

    Dodatkowo:
    Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Klopsiki Spaghetti

Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy. Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sos miksujemy blenderem.

    Klopsy:
    Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty.

    Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety.

    Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować