Babka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzyny wymyć, obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka wymyć. Do garnka włożyć pierś z kurczaka, jarzyny i zieleninę (odłożyć 1 gałązkę zielonej pietruszki), zalać ok 2 litrami wody. Gotować na małym ogniu doprawiając do smaku, dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyciągnąć marchew i mięso, ostudzić. Wywar przelać przez sito.
W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Do formy od babki wlać odrobinę galaretki, poczekać chwilkę aż zacznie tężeć. Na warstwie galaretki poukładać natkę pietruszki, pokrojoną w plasterki marchewkę (ja z marchewki wycięłam serduszka),jajka pokrojone w plastry oraz odsączony na sitku groszek zielony. Wlać trochę galarety, odstawić aby galaretka zaczęła tężeć. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, nałożyć na tężejącą galaretkę, wlać resztę wywaru tak aby przykryła mięso z piersi kurczaka. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyciągnąć galaretę z formy. Smacznego!
Komentarze