Babka z piersi kurczaka

5 (142 ocen)

Pyszna galaretka z piersią kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    3 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1/2 pęczka lubczyku
    1/2 pęczka naci pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    mała puszka groszku zielonego
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka czarnego pieprzu
    przyprawa uniwersalna
    sól
    pieprz
    maggi
    45 g żelatyny

    forma na babkę
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Babka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa babka 1. Jarzyny wymyć, obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka wymyć. Do garnka włożyć pierś z kurczaka, jarzyny i zieleninę (odłożyć 1 gałązkę zielonej pietruszki), zalać ok 2 litrami wody. Gotować na małym ogniu doprawiając do smaku, dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyciągnąć marchew i mięso, ostudzić. Wywar przelać przez sito.
    W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Do formy od babki wlać odrobinę galaretki, poczekać chwilkę aż zacznie tężeć. Na warstwie galaretki poukładać natkę pietruszki, pokrojoną w plasterki marchewkę (ja z marchewki wycięłam serduszka),jajka pokrojone w plastry oraz odsączony na sitku groszek zielony. Wlać trochę galarety, odstawić aby galaretka zaczęła tężeć. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, nałożyć na tężejącą galaretkę, wlać resztę wywaru tak aby przykryła mięso z piersi kurczaka. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyciągnąć galaretę z formy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Jajka Marchewka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować