Galaretka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, selera i pietruszkę i pora obierz, umyj i włóż do garnka. Umytą pierś włóż do jarzyn. Zalej wodą (około 1,2 l), posól, włóż ziele i listki. Gotuj około 30 min.
Mięso i warzywa wyjmij z wywaru. Ostudź pierś i pokrój w drobne kawałki. Wywar przecedź przez sito, groszek osącz z zalewy.
Filiżanki lub inne foremki opłucz zimną wodą
Odlej litr wywaru i dodaj żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dopraw pieprzem , szczypta cukru i octu , ewentualnie solą. Wywar musi być wyrazisty, po ostygnięciu złagodnieje.
Do filiżanek wlej po łyżce galarety, kiedy zastygnie dodaj pokrojone mięso kurczaka, groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.
Mięso zalej galaretą. Odstaw do wystygnięcia.
Komentarze