Galaretka z piersi kurczaka

4.43 (194 ocen)

Dietetyczna przekąska ,zdrowa i smaczna

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    2 duże marchewki
    1/2 małego selera
    Kawałek pora
    0,5 puszki groszku konserwowanego
    1 pietruszka
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki liścia laurowego,
    sól
    szczypta pieprzu
    szczypta cukru
    ocet
    3 łyżki żelatyny

Wystaw ocenę:

4.43 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, selera i pietruszkę i pora obierz, umyj i włóż do garnka. Umytą pierś włóż do jarzyn. Zalej wodą (około 1,2 l), posól, włóż ziele i listki. Gotuj około 30 min.
    Mięso i warzywa wyjmij z wywaru. Ostudź pierś i pokrój w drobne kawałki. Wywar przecedź przez sito, groszek osącz z zalewy.
    Filiżanki lub inne foremki opłucz zimną wodą
    Odlej litr wywaru i dodaj żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dopraw pieprzem , szczypta cukru i octu , ewentualnie solą. Wywar musi być wyrazisty, po ostygnięciu złagodnieje.
    Do filiżanek wlej po łyżce galarety, kiedy zastygnie dodaj pokrojone mięso kurczaka, groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.
    Mięso zalej galaretą. Odstaw do wystygnięcia.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować