Babka Snickers

4.49 (184 ocen)

Muszę przyznać,że to chyba najlepsza babka jaką do tej pory robiłam.Jest wilgotna,mięciutka i bardzo aromatyczna.Dodatkowo jest piękną ozdobą stoły wielkanocnego o ile uda wam się jej wcześniej nie zjeść.

Składniki:

  • 185 g masła
    185 g cukru brązowego
    185 ml mleka
    375 g mąki pszennej
    5 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżka rumu
    500 g kajmaku
    Dodatkowo:
    5 łyżek orzeszków ziemnych solonych
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.W osobnej misce bardzo dokładnie ucieramy masło.Dodajemy partiami masę jajeczną,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą na zmianę z mlekiem.Na końcu dodajemy 3/4 puszki kajmaku,rum i dokładnie mieszamy.
  • 2. Formę smarujemy masłem i przelewamy przygotowane ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.Pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka.Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.Resztę kajmaku podgrzewamy.Można dodać odrobinę mleka jeśli jest zbyt gęsta.Kajmakiem polewamy babkę.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również wylewamy na wierzch babki.Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami.
    Inspiracja: Coolinarna strefa.

Porady

Najlepiej jest użyć prawdziwej masy kajmakowej.Na rynku jest mnóstwo wielosmakowych mas krówkowych,ale zapewniam was,że te podrabiane masy nie są tak pyszne jak prawdziwy kajmak.Na naszym rynku dostępny jest chyba jeden rodzaj prawdziwego kajmaku produkowanego przez firmę "Gostyń".Można również użyć mleka skondensowanego,ale najpierw trzeba go długo gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować