Babka kryształek bez pieczenia

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Co prawda do Wielkanocy jeszcze pełne dwa miesiące, ale już zaczynam próby odchudzanie świątecznych dań i deserów. Ta babka rozpoczyna fazę testów. Jestem z niej bardzo zadowolona, co prawda deser w wersji kryształek to żadna nowości ale w formie babki wygląda super, według mnie:)

Składniki:

  • Warstwa różowa:
    200 g mrożonych porzeczek czerwonych
    sok z 1/2 mandarynki
    1 łyżeczka stevii
    1 łyżeczka żelatyny
    250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
    100 g jogurtu naturalnego 0%
    3 łyżeczki stevii
    1 łyżeczka żelatyny
    400 g kolorowej galaretki

    Warstwa biała:
    230 g jogurtu naturalnego 0%
    250 g ricotty
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    3 łyżeczki żelatyny
    skórka otarta z pomarańczy
    5 łyżeczek stevii
    600 g kolorowej galaretki

    Dodatkowo:

    4 kostki gorzkiej czekolady-18 g
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Galaretki

Babka kryształek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0i88b9l 1. Warstwa różowa:
    Do rondelka przełożyć porzeczki bez rozmrażania. Dodać sok z mandarynki oraz stevię. Gotować do rozmrożenia i rozpadnięcia się owoców.
  • image-0o4ckas 2. Zdjąć z ogania, przetrzeć przez sito.
  • image-03wg83t 3. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do musu porzeczkowego i dobrze wymieszać. Mus ostudzić.
  • image-0rru4n7 4. Do miski przełożyć jogurt grecki, naturalny i wymieszać ze stevią. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dobrze połączyć z masą jogurtową, aby nie było grudek.
  • image-0hdmtb8 5. Do masy dodać mus porzeczkowy i całość dobrze wymieszać.
  • image-2b6uat3 6. Galaretki w różnych kolorach ( ja użyłam 4 kolory) pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć kostkę do masy porzeczkowej i delikatnie wymieszać.
  • image-0gvhpic 7. Przelać ostrożnie na formy silikonowej na babkę ,wstawić na około godzinę do lodówki.
  • image-0yjv1du 8. Warstwa biała:
    Do miski przelożyć oba jogurty, dodać ser oraz stewię. Wymieszać. Połączyć z otartą skórką pomarańczową.
  • image-0ug2j5e 9. Żelatynę rozpuścić w 5-6 łyżkach wody. Dodać do masy nabiałowej i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone galaretki. Delikatnie wymieszać.
  • image-1h8mvil 10. Wylać na różową warstwę i odstawić na 6 godzin, u mnie cała noc.
  • 11. Aby wyjąć babkę z formy należy zanurzyć całość w gorącej wodzie na kilka chwil i ostrożnie przełożyć na talerz.
    Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej i udekorować wierzch babki.
    Smacznego!

Porady

*Do przygotowania warstwy różowej, można użyć truskawek, malin lub żurawiny. Gdy nie mamy owoców z powodzeniem można użyć dżemu-należy go rozpuścić w rondelku. Lekko przestudzić i połączyć z masą jogurtową-wersja będzie bardziej kaloryczna. * zamiast stevii do mas można dodać cukier puder- do różowej 4 łyżki , do białej 4-5 łyżek *każdą galaretkę rozpuściłam w 400 ml wody, to czego nie zużyłam do babki wykorzystałam do deseru dla dzieci *podana waga galaretek stężonych *porcja 100 g to 66 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować