Babka kisielowa

4.5 (149 ocen)

  • 10 min

Robię ją od wielu lat i zawsze wychodzi. Przepis mam od mojej mamy.

  • 10 min

Składniki:

  • -1 margaryna
    -1 łyżka kakao
    -2 kisiele(o dowolnych smakach,polecam jabłkowy i cytrynowy)
    -1/2 szklanki oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -16g cukier wanilinowy
    -2 szklanki mąki pszennej
    -1,5 szklanki cukru
    -6 jajek
    -1/2 szklanki maku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,6 żółtek,cukier i cukier wanilinowy utrzeć.Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Białka ubić i wymieszać z pozostałym ciastem.Następnie podzielić je na 4 części.Do każdej z osobna dodać : kisiele,kakao i mak.Dokładnie wymieszać.Wykładać łyżką do formy jedną warstwę na drugą.Piec ok 50 minut w 170 stopniach. Smacznego ! ;)

Porady

Najlepiej pasuje kisiel cytrynowy ,gdyż nadaje kwaskowości ciastu.Drugi może być dowolny.Zawsze robię o jakimś ciekawym kolorze ;)Najlepiej smakuje ciepłe.Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.Gdy nie mamy np.2 kisieli,maku czy kakao można zastąpić masę czym innym lub zostawić ją bez niczego.Również jest bardzo dobra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować