Nie ma Wielkanocy bez babki :-) Dzisiaj przepis na babkę kisielową. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. Szybka i prosta babka. Polecam, wyszła super, bardzo puszysta, zniknęła bardzo szybko. W sam raz na święta, polecam!
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
100 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
5 jajek
szczypta soli
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki mleka
2 kolorowe kisiele - u mnie truskawkowy i cytrynowy
masło lub margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania babki
Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklanka = 250 ml
Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować dokładnie masłem lub margaryną. Następnie wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
2.Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksować dalej. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera dodawać mąki wraz z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
3.Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy, a do drugiej cytrynowy. Ciasto w jednej i drugiej misce delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać ciasto do formy raz z jednej miski, raz z drugiej. Powinna utworzyć się dwukolorowa mozaika. Włożyć babkę do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Babkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze