• 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nie ma Wielkanocy bez babki :-) Dzisiaj przepis na babkę kisielową. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. Szybka i prosta babka. Polecam, wyszła super, bardzo puszysta, zniknęła bardzo szybko. W sam raz na święta, polecam!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    1 szklanka drobnego cukru
    5 jajek
    szczypta soli
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szklanki mleka
    2 kolorowe kisiele - u mnie truskawkowy i cytrynowy
    masło lub margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka = 250 ml

    Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować dokładnie masłem lub margaryną. Następnie wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksować dalej. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera dodawać mąki wraz z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
  • babka kisielowa 3. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy, a do drugiej cytrynowy. Ciasto w jednej i drugiej misce delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać ciasto do formy raz z jednej miski, raz z drugiej. Powinna utworzyć się dwukolorowa mozaika. Włożyć babkę do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Babkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować