Mocno kisielowa babka, prosta w wykonaniu, lekko kwaskowa. Uroku i smaku ciastu dodaje polewa czekoladowa oraz lukier owocowy.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do pieczenia babek z kominem
Składniki:
Masło do natłuszczenia formy
4 duże jajka
1 szklanka cukru- 200 g
1 kostka masła – 200 g
200 g mąki
1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 kisiel wiśniowy – 40 g bez cukru
1 kisiel cytrynowy – 40 g bez cukru
Dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
Gęsty sok wiśniowy
Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę z kominem natłuścić masłem. Żółtka oddzielić od białek. Do misy przełożyć masło, cukier, żółtka – utrzeć na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do utartej masy porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie ucierć do połączenia się składników. Białka posolić, ubić na sztywno, dodawać porcjami do utartego masła, delikatnie mieszać do połączenia się składników.Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać kisiel cytrynowy a do drugiej kisiel wiśniowy, wymieszać. Do natłuszczonej formy wylać masę cytrynową a na nią masę wiśniową. Formę z ciastem wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 60 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem wiśniowym na gęsty lukier, polać dekoracyjnie wystudzoną babkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać dodatkowo ciasto, wystudzić.
Porady
1.do ciasta można dodać duże porcje kisieli, ciasto będzie bardziej kolorowe.
Komentarze