Babka kisielowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno kisielowa babka, prosta w wykonaniu, lekko kwaskowa. Uroku i smaku ciastu dodaje polewa czekoladowa oraz lukier owocowy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do pieczenia babek z kominem
    Składniki:
    Masło do natłuszczenia formy
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru- 200 g
    1 kostka masła – 200 g
    200 g mąki
    1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    1 kisiel wiśniowy – 40 g bez cukru
    1 kisiel cytrynowy – 40 g bez cukru
    Dekoracja:
    50 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki cukru pudru
    Gęsty sok wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę z kominem natłuścić masłem. Żółtka oddzielić od białek. Do misy przełożyć masło, cukier, żółtka – utrzeć na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do utartej masy porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie ucierć do połączenia się składników. Białka posolić, ubić na sztywno, dodawać porcjami do utartego masła, delikatnie mieszać do połączenia się składników.Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać kisiel cytrynowy a do drugiej kisiel wiśniowy, wymieszać. Do natłuszczonej formy wylać masę cytrynową a na nią masę wiśniową. Formę z ciastem wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 60 minut.
    Cukier puder utrzeć z sokiem wiśniowym na gęsty lukier, polać dekoracyjnie wystudzoną babkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać dodatkowo ciasto, wystudzić.

Porady

1.do ciasta można dodać duże porcje kisieli, ciasto będzie bardziej kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować