Babka kisielowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kisiel i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki oraz serek homogenizowany i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem za pomocą szpatułki.
Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Babkę pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy ją i polewamy lukrem. Lukier przygotowuejmy z 3 łyżek mleka wymieszanych z 15-18 łyżkami cukru pudru. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze