Amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zrobiłam je niedawno po raz pierwszy,ale są tak pyszne,że na pewno o nich nie zapomnę.Wyśmienicie smakują do kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • -500g mąki
    -100g margaryny
    -150g cukru
    -pół szklanki mleka
    -2 jajka
    -sól
    -2 łyżeczki amoniaku
    -cukier wanilinowy(niekoniecznie)
    -cukier puder do dekoracji

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzyj z cukrem,dodaj jajka,odrobinę soli,cukier wanilinowy,amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę.Wyrób ciasto i pozstaw w chłodnym miejscu prze ok.30 minut.Następnie chłodne ciasto rozwałkuj i wycinaj foremkami lub szklanką ciasteczka o grubości ok.5 mm.Ciastka połóż na blaszce posmrowanej margaryną i piecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez ok.15 minut.Wystudzone udekorować według uznania.(np.cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą).Smacznego ! :)

Porady

Uwaga! Po wsypaniu amoniaku do mleka całość strasznie się pieni.Należy więc robić to nad miską,w której jest ciasto. Niestety amoniak ma niemiły zapach,ale po upieczeniu on znika,a dzięki niemu ciasteczka są puszyste i lekkie. Należy uważać,aby nie przypaliły nam się od dołu ;)

Komentarze

Podobne przepisy