Ciasto Pysio

4.5 (155 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Jest bardzo smaczne. Zrobiłam jako tort na 18-ste urodziny brata :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    -3 jajka
    -60g mąki ziemniaczanej
    -60g mąki pszennej
    -100g cukru
    -1/2 łyżeczki cukru
    -1 łyżka wody

    Masa budyniowa:
    -900ml soku Pysio lub Kubuś(dowolny smak)
    -3 budynie waniliowe
    -2 łyżki cukru
    -200g masła

    Bita śmietana:
    -500ml słodkiej śmietany 30-36%
    -2 łyżekczki cukru wanilinowego

    Polewa czekoladowa:
    -125g margaryny
    -5 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -5 łyżek gęstej śmietany 18%
    -1 łyżka żelatyny

    Dodatkowo:
    -ok.20 szt. herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Herbaty

Ciasto pysio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt.Oddzielić żółtka od białek,Białka ubić na sztuwną pianę.Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.Na końcu dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Dodać wodę.Formę wysmarować margaryną.Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok.20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Przygotować masę budyniową.Większą część soku zagotować z cukrem.Pozostały sok dokładnie wymieszać z budyniami.Dodać do gotującego się soku,enegicznie mieszając,Chwilkę gotować,aż budyń zgęstnieje.Odstawić do ostygnięcia,a w tym czasie utrzeć masło na puszystą masę.Dodać zimny budyń,ciągle miksując.
  • 3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
  • 4. Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy.Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
  • 5. Następnie należy ułożyć herbatniki.
  • 6. Przygotować polewę.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.Margarynę,cukier i kakao przełożyć do garnka.Podgrzewać na małym ogniu.Gdy polewa lekko przestygnie,dodać żelatynę i wymieszać.Na koniec wmieszać śmietanę.Tak przygotowaną polewę wylać na górę ciasta.
  • 7. Ciasto wstawić do lodówki.Smacznego ;)

Porady

Aby białka szybciej się ubiły należy dodać szczyptę soli.Nie musimy kupować soku firmowego typu kubus czy pysio.Może być to zwykły sok.Ważne jest,aby był dość gęsty. Ciasto robiłam w okrągłej formie,więc wyszła mi taka jak na zdjęciu i troszkę mniejsza . Można spokojnie robić to także w prostokątnej blaszce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Czekolada Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować