Babka kawowo-piernikowa z żurawiną

0 (0 ocen)

Pulchniutka, wilgotna i bardzo aromatyczna babka:) pyszności na świątecznym stole:))

Składniki:

  • 1 szklanka mąki typ 450
    100 g orzechów włoskich
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    5 łyżek cukru trzcinowego
    1/3 szklanki miodu
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    125 g margaryny
    100 g suszonej żurawiny
    3 łyżki amaretto
    1/2 szklanki wrzatku
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Polewa:

    100 g kuwertury z gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany 30%

    Dodatkowo:

    masło i bułka tarta do formy
    błyszczący cukier do dekoracji

    Forma z kominkiem o średnicy ok. 23 cm
    szklanka 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Babki Desery Kawy

Babka kawowo-piernikowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlać wrzątek , dodać amaretto i wymieszać. Dodać żurawinę, przykryć i odłożyć na około godzinę. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.

  • zagotować mleko z margaryną i kawą i miodem 2. Do rondelka przelać mleko, miód, cukier oraz dodać kawę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.


  • 3. Orzechy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski przesiać mąkę, orzechy, przyprawę do piernika oraz sodę, wymieszać.

  • 4. Białka oddzielić od żółtek.
    Mieszankę z rondelka przelać do miski i dodać suche składniki i wymieszać delikatnie mikserem. Dodawać po jednym żółtku i lekko wymieszać.
  • do masy ciastowej dodać ubite białka 5. Białka ubić na sztywno. Porcjami ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać, żeby piana nie opadła.
  • dodać zurawine\ 6. Żurawinę wymieszac z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta.


  • przelać do formy 7. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

  • 8. Polewa:
    Czekoladę podzielić na małe kawałki i dodać do śmietany i ogrzewać aż się roztopi. Ciepłą polać babkę. Posypać cukrem błyszczącym i zostawić do zastygnięcia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kawa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować