Babka cytrynowo-serowa

4.51 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To chyba najbardziej wilgotna babka jaką jadłam. Jest nie tylko wilgotna, ale również puszysta, miękka i cytrynowa. Po prostu pyszna i w sam raz na Wielkanoc.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    200g drobnego cukru
    150g masła
    150g mąki tortowej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    250g waniliowego serka homogenizowanego
    skórka otarta z 1 średniej cytryny
    sok z 1/2 cytryny

    Lukier:

    200g cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Desery

Babka cytrynowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekranik nagrzać do 180°C. Foremkę do babki (z kominem) dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, a następnie ziarenka wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i na zmianę dodawać po łyżce mąki i łyżeczce serka homogenizowanego.
    Na samym końcu dodać sok i skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
    Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (do suchego patyczka).
    Upieczoną babkę pozostawić w formie do wystudzenia, następnie ostrożnie przełożyć na talerz.
  • 3. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Sok z cytryny wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i powoli wlewać do cukru pudru cały czas miksując lub intensywnie mieszając. Przez cały czas należy pilnować gęstości lukru. Jeśli uznamy, że jest już w sam raz, nie dolewać reszty płynu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby mógł nieco spłynąć po babce, a jednocześnie na tyle gęsty, aby mógł się na niej zatrzymać. Gotowym lukrem oblać babkę i pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Serek Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować