Babka cytrynowo-serowa

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna - wręcz idealna babeczka na niedzielne popołudnie, do filiżanki kawy lub herbaty, szklanki lemoniady lub mleka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150g masła
    150g cukru
    250g serka homogenizowanego waniliowego
    250g mąki
    3 duże jaja
    1 op. kisielu cytrynowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    50g rodzynków
    50g kandyzowanej skórki cytrynowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać serek i sok z cytryny. Mąkę przeciąć z proszkiem i sodą, wymieszać z kisielem. Wsypać do masy maślanej, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem, dodać rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą. Wymieszać.
    Foremkę wyłożyć papierem (lub posmarować masłem i posypać bułką tartą).
    Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 11x30cm (lub formy na babkę z kominem śr. 24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 160st.C do "suchego patyczka".
    Upieczoną babkę studzić najpierw w formie przez kilkanaście minut, następnie przełożyć na kratkę.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować