Mięciutka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna - wręcz idealna babeczka na niedzielne popołudnie, do filiżanki kawy lub herbaty, szklanki lemoniady lub mleka
1 godz. 30 min
Składniki:
150g masła
150g cukru
250g serka homogenizowanego waniliowego
250g mąki
3 duże jaja
1 op. kisielu cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
sok i skórka otarta z 1 cytryny
50g rodzynków
50g kandyzowanej skórki cytrynowej
cukier puder do posypania
Babka cytrynowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puch z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać serek i sok z cytryny. Mąkę przeciąć z proszkiem i sodą, wymieszać z kisielem. Wsypać do masy maślanej, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem, dodać rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą. Wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem (lub posmarować masłem i posypać bułką tartą).
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 11x30cm (lub formy na babkę z kominem śr. 24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 160st.C do "suchego patyczka".
Upieczoną babkę studzić najpierw w formie przez kilkanaście minut, następnie przełożyć na kratkę.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze