Pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym w sam raz na świąteczny stół. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne i pachnące.
60 min
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej
Babeczki pomarańczowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy z przestudzonym masłem, jajkami, skórką pomarańczową. Suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Kremem napełniamy szprycę, dekorujemy babeczki. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze