Babeczki pomarańczowo - czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym w sam raz na świąteczny stół. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne i pachnące.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    110 g masła, roztopionego i przestudzonego
    pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej


    Na krem:

    250ml śmietanki kremówki 30%
    100g ciemnej czekolady
    łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki pomarańczowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy z przestudzonym masłem, jajkami, skórką pomarańczową. Suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

    Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Kremem napełniamy szprycę, dekorujemy babeczki. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować