Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

4.49 (160 ocen)

  • 60 min

Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie

  • 60 min

Składniki:

  • Na masę serową:
    300g sera żółtego, drobno startego
    4 jajka
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    Na nadzienie:
    2 piersi z kurczaka
    400g mrożonego lub świeżego szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200g sera feta
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.

    Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu.

    Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki.

Porady

Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować