Pyszne i wilgotne babeczki marchewkowe o korzennym aromacie, z serkiem kremowym stanowią idealne połączenie.
50 min
Składniki:
Ciasto na babeczki marchewkowe
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 szklanki orzechów
2 szklanki marchwi, startej na średnich oczkach
1 szklanka jabłek, startych na średnich oczkach, odsączonych z nadmiaru soku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
Krem z serka
250 g serka kremowego śmietankowego (np.Philadelphia lub Turek)
125 g masła w temperaturze pokojowej
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii (lub ekstraktu)
Babeczki marchewkowe z serkiem kremowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać cukier i olej i ponownie roztrzepać, dodać marchew i jabłka, wymieszać. Na koniec połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
Papilotki wypełnić ciastem Piec w temperaturze 180 stopni, przez 30-35 minut. Wystudzić.
2.Składniki kremu umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki.
Moje babeczki dodatkowo udekorowane są marchewkami z lukru plastycznego. Jeśli zdecydujecie się na ozdoby z lukru plastycznego, trzeba pamiętać, że masa z serka będzie stopniowo rozpuszczać lukier, więc najlepiej nakładać marchewki na krótko przed konsumpcją :).
Komentarze