Babeczki makowe nadziewane mascarpone i malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodkie babeczki i lekko kwaskowe nadzienie okazało się trafionym połączeniem :)

  • 50 min

Składniki:

  • Babeczki:
    220 g mąki,
    120 g cukru,
    125 g margaryny lub masła,
    170 g maku,
    120 ml mleka,
    2 jajka,
    pół opakowania cukru waniliowego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    skórka otarta z jednej cytryny,
    Wypełnienie:
    250 g serka mascarpone,
    pół opakowania cukru waniliowego,
    1/3 szklanki zamrożonych i rozdrobnionych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki makowe nadziewane mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie do babeczek - mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym, dodać rozdrobnione maliny.
    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać pojedynczo jajka. Dodać skórkę otartą z cytryny, mak, mleko a na końcu przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem wypełniać papilotki do babeczek ( na 2/3 ich wysokości) umieszczone wcześniej w formie metalowej lub silikonowej do pieczenia babeczek. Masę z mascarpone nałożyć do szprycy i nadziewać babeczki do momentu aż masa lekko wypłynie. Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu dowolnie udekorować - ja użyłam takiej samej masy jak na nadzienie, owoce malin listki młodej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować