Słodkie babeczki i lekko kwaskowe nadzienie okazało się trafionym połączeniem :)
50 min
Składniki:
Babeczki:
220 g mąki,
120 g cukru,
125 g margaryny lub masła,
170 g maku,
120 ml mleka,
2 jajka,
pół opakowania cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
Wypełnienie:
250 g serka mascarpone,
pół opakowania cukru waniliowego,
1/3 szklanki zamrożonych i rozdrobnionych malin
Babeczki makowe nadziewane mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie do babeczek - mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym, dodać rozdrobnione maliny.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać pojedynczo jajka. Dodać skórkę otartą z cytryny, mak, mleko a na końcu przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem wypełniać papilotki do babeczek ( na 2/3 ich wysokości) umieszczone wcześniej w formie metalowej lub silikonowej do pieczenia babeczek. Masę z mascarpone nałożyć do szprycy i nadziewać babeczki do momentu aż masa lekko wypłynie. Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu dowolnie udekorować - ja użyłam takiej samej masy jak na nadzienie, owoce malin listki młodej mięty.
Komentarze