Makowe babeczki

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Pozostają miękkie jeszcze na drugi dzień.
Przygotowanie jest bardzo proste, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ja ubiłam osobno pianę z białek,
ale możecie dodać całe jajka. Będzie jeszcze szybciej.
Polecam jednak zrobić tak jak w przepisie, wtedy babeczki są bardziej pulchne.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
    1/3 szklanki oleju
    4 łyżki suchego maku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Makowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe babeczki 1. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.

    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Żółtka dodać do miski z mąką. Wlać do tego mleko i olej. Zmiksować do połączenia składników.
    Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Na koniec wsypać suchy mak i ponownie wymieszać łyżką.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć łyżką do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Babeczki można dowolnie modyfikować. Zamiast maku można dodać pokrojoną na kawałki czekoladę, wiórki kokosowe, lub zrobić bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować