Aromatyczne kuleczki wołowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne mięsne kuleczki pachnące Orientem. Świetne na obiad i na imprezę karnawałową.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - wołowina (zmielona): 1 kilogram
    - kardamon (zmielony): 1 łyżeczka
    - goździki mielone: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - imbir świeży posiekany: 1 łyżeczka
    - czosnek ząbek (posiekany): 1 łyżeczka
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cebula (posiekana): 1 sztuka
    - ziemniaki ugotowane (rozgniecione): 3 sztuki
    - białka: 3 sztuki
    - tarta bułka: 1 szklanka
    - olej do głębokiego smażenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Aromatyczne kuleczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Kiedy zacznie się rumienić, dodać mięso i smażyć 5 minut.
  • 2. Potem dodać wszystkie przyprawy, chili, imbir, czosnek. Posolić do smaku i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
  • 3. Zdjąć z ognia, dodać ziemniaki – dobrze wymieszać.
  • 4. Formować małe kuleczki, panierować je w lekko ubitych białkach i bułce tartej. Smażyć. Osączyć na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować