Aromatyczna rolada z karkówki

4.5 (189 ocen)

Jest bardzo aromatyczna,nadaje się nawet na świąteczny stół.Doskonała na zimno i ciepło.

Składniki:

  • 1 średnia karkówka
    2 marchwie
    1 główka czosnku
    10 świeżych śliwek węgierek / poza sezonem mogą być suszone/
    2 łyżki rodzynek

    sól,pieprz,bazylia,olej do smarowania,papier do pieczenia lub doskonały papier Saga
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczna rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.W dwóch rzędach z góry i dołu karczka naciąć dość głębokie kieszonki.Natrzeć solą i pieprzem.
  • 2. Marchew i czosnek obrać,umyć i pokroić w talarki.Śliwki wypestkować i pokroić na 6 kawałków.
  • Aromatyczna rolada z karkówki 3. Do każdej kieszonki włożyć po kawałku marchwi,czosnku,śliwki i kilka rodzynek.
  • Aromatyczna rolada z karkówki 4. Całość posypać bazylią,posmarować olejem i zawinąć dość ciasno papierem do pieczenia.
  • Aromatyczna rolada z karkówki 5. Zawiniętą w papier roladę obwiązać bawełnianą nicią i wstawić na 12 godz. do lodówki.
  • 6. Blaszkę do pieczenia również wyłożyć papierem,wlać 1 szk.wody,ułożyć roladę,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 90 min zależnie od wielkości karkówki.Podlewać niewielkimi ilościami gorącej wody.
  • Aromatyczna rolada z karkówki 7. Zdjąć papier,roladę pokroić w grubsze plastry,ułożyć na półmisku,ozdobić.

Porady

Lepiej jest gotową roladę przestudzić po upieczeniu w papierze i kroić zimną.Do wytworzonego sosu z pieczenia dodać pozostałe owoce,udusić,sos zagęścić mąką,doprawić,włożyć plastry rolady i zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować