Anielskie muffiny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pełna zamrażarka białek, a daquas choć nieziemski, to już się znudził... trzeba było coś wymyślić. Na angielskich stronach wszyscy zachwalają angel food cake- ciasto na bazie samych białek. POLECAM- JEST GODNE SWEJ NAZWY. Proponuję dziś muffionową wersję, bo ta najszybciej schodzi u mnie w domu ;)

  • 50 min

Składniki:

  • *na 12 muffinek
    -4 białka
    -75g cukru pudru
    -50g mąki pszennej
    -szczypta soli
    -łyżeczka soku z cytryny
    -łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Anielskie muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, połowę cukru waniliowego i sól przesiewamy do miseczki i odstawiamy. Białka wlewamy do miski i ubijamy 2 minuty, do spienienia. dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie do białek stopniowo dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę z cukrem i solą i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką. Nakładamy do foremek (około 2 łyżki ciasta). Pieczemy w 180C około 30 minut.

Porady

Dla amatorów pianek marshmallow! To taka mniej słodka wersja tych pianek, lub jak kto woli: gumowata wersja bez. Ale trzeba im to oddać- smakują niebiańsko. Jakbyśmy gryźli chmurkę. Jeśli chcemy do ciasta można dodać barwników spożywczych (ja użyłam w proszku). Najlepiej wmieszać je z cukrami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować