Anielskie ciasto toffi

4.48 (160 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite ciasto o anielskim smaku toffi.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jaja,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki mąki,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Składniki na masę:
    1 litr mleka,
    0,5 szkl. cukru,
    1 żółtko,
    1 szkl. mąki pszennej,
    1 budyń w proszku,
    1 masło.
    Ponadto:
    3 paczki krakersów,
    puszka masy krówkowej,
    0,5 litra śmietany 30%,
    0,5 szkl. cukru pudru,
    1,5 łyżki żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Anielskie ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na brytfankę i pieczemy ok 25-30 min w temp. 180 stopni.
  • 2. Z 1 litra mleka, 0,5 szkl cukru, 1 żółtka, 1 szkl. mąki, 1 budyniu gotujemy budyń.
    Do jeszcze ciepłego ale nie gorącego budyniu dodać kostkę masła i szybko zmiksować. i przełożyć na biszkopt.
  • 3. Na krem budyniowy wykładamy 1 warstwę krakersów.
  • 4. Na krakersy wylewamy masę krówkową i kładziemy kolejną warstwę krakersów.
  • 5. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody) i wylewamy na krakersy.
  • 6. Ciasto wkładamy do lodówki aby się zastygło.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować