Ciasteczka anielskie oczy

4.14 (7 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, bardzo proste do wykonania. Zaskakują swoim wyglądem i smakiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    200 g masła
    170 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    1 jajo
    200 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej

    PONADTO:

    konfitura truskawkowa
    konfitura morelowa
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka anielskie oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.
  • 2. Dodać jajko i razem utrzeć.
  • 3. Na koniec wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, zagnieść gładkie ciasto.
  • 4. Ciasto podzielić na części wielkości odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego.
  • 5. Z każdej części uformować kulkę.
  • 6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. Na środku każdej kuleczki zrobić otwory końcówką drewnianej łyżki.
  • 8. Konfiturę delikatnie rozgrzać /wówczas stanie się lejąca/, napełnić nią wgłębienia.
  • 9. Piec ok 12 min ut w 180 stopniach.
  • 10. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
  • 11. Inspiracja: niemieckie czasopismo kulinarne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować