Arancini

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a w postaci ryżowych kuleczek z farszem z tego co akurat ma się w lodówce to wspaniały pomysł na obiad, bądź imprezową przekąskę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Risotto:
    • 100 g ryżu (np. arborio, ale zwykły też może być)
    • 1 średnia cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • 500ml gorącego bulionu drobiowego
    • sól, pieprz, maggi
    • zioła prowansalskie
    • starty ser żółty
    • jajko
    Nadzienie:
    • mieszanka warzyw na patelnie np. chińskich
    • 2 plastry szynki
    • kilka plasterków ulubionego sera brie/camembert/mozarella
    Dodatkowo:
    • jajko
    • bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Arancini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę do zeszklenia. Wsypać ryż i chwilę podgrzać cały czas mieszając. Następnie stopniowo wlewać gorący bulion i gotować na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie płyn, często mieszać. Gotowe risotto doprawić. Zostawić do ostygnięcia, przed formowanie kul dodać ser i jajko, wymieszać.
  • 2. Warzywa doprawić, przygotować na patelni i pozostawić do ostygnięcia. Szynkę i ser pokroić na większe kawałki.
  • 3. Risotto nabieramy łyżką i układamy sobie na ręce formując placek. Na środku kładziemy kawałek szynki, sera i łyżeczkę warzyw. Nabieramy łyżkę risotto i kładziemy na dłoń, całość ugniatamy tworząc kulkę. Kulki można włożyć do lodówki by lepiej się utrwaliły. Następnie moczymy kulki najpierw w rozklepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe najlepiej smażyć w rozgrzanej frytkowniy, można także na patelni na głębokim oleju. Smażymy około 5min/ aż do złoto brązowego koloru. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy od razu.

Porady

Dobrze smakuje z różnymi sosami, majonezem, keczupem. Nadzienie jest kwestią upodobań kucharza :) Arancini mogą być świetnym daniem dla wegetarian, wystarczy nie dodawać szynki. (Z danych składników wychodzi 9/10 kulek, dorosła osoba zjada około 3)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować