Co pezychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o gastronomii prosto z Chile? Przede wszystkim wino, choć wiadomo, że towarzyszyć powinno mu coś do przekąszenia.
Na kuchnię chilijską, jaką znamy obecnie, wpływ miała konkwista i hiszpańskie panowanie w Ameryce Południowej. Jednym z popularniejszych dań są empanadas, czyli małe pierożki, choć „przyznaje” się do nich wiele krajów południowoamerykańskich.
Podobnie jak w krajach sąsiednich, nie brakuje dań jednogarnkowych bazujących na fasoli, mięsie, soczewicy czy dyni. Często też mieszkańcy Chile zajadają się humitas – masa kukurydziana z różnymi dodatkami, zawinięta z liście kukurydzy.
Smakołyków nie brakuje, bowiem Chile obfituje w smakowite produkty – ryby i owoce morza, mięsa i egzotyczne owoce. To właśnie z nich przygotowuje się tradycyjne i przepyszne dania, które nie mogą obejść się bez kieliszka chilijskiego wina.
Poznaj dania z Chile, które przygotowali Grumko i Sblister:
Tarta z ciecierzycą i boczkiem
Winogrona w aromatycznym sosie
Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.
Komentarze