Sałatka z białej rzodkiewki w towarzystwie słodko – kwaśnych dodatków oraz z lekko orzechową nutą prażonych ziaren słonecznika. Świetny dodatek do obiadu i nie tylko.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 większe białe rzodkiewki (łącznie ok. 500 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
3 kopiaste łyżki wiśni drylowanych z kompotu
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
Biała rzodkiew z kukurydzą, wiśniami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną rzodkiew pokroić w ćwierćplastry i przełożyć do miski. Dodać osączoną kukurydzę, wiśnie, obrany i posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Wsypać słonecznik, cynamon i ostrą paprykę, dołożyć majonez i ketchup. Składniki dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą.
Komentarze