Mięsna pieczeń z dodatkiem pomidora malinowego i pieczarek. Do tego sporo koperku i aromatycznych przypraw. Pieczeń po wystudzeniu świetnie zastąpi wędlinę na kanapki.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
3 jajka
3 średnie pomidory malinowe (łącznie 350 g)
150 g oczyszczonych pieczarek
1 średnia czerwona cebula (100 g)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
4 – 5 łyżek bułki tartej
2 łyżki ketchupu pikantnego
4 – 5 łyżeczek kminku całego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
przyprawa typu Vegeta do smaku (ok. 2 łyżeczki)
Pieczeń z pomidorami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone pieczarki, obraną i posiekaną cebulę, wsypać 2 łyżeczki kminku, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą. Dusić 10 min, często mieszając. Po tym czasie dołożyć pokrojone w małą kostkę pomidory i dusić jeszcze 5 min. Całość wystudzić.
2.Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jajkami. Dodać duszone składniki i koperek. Wsypać bułkę tartą. Składniki wymieszać, a następnie doprawić do smaku Vegetą.
3.Masę przełożyć do formy (13 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia (ja formę podzieliłam na 2 prostokąty – 1/3 i 2/3 długości formy). Wierzch posmarować ketchupem oraz posypać pozostałym kminkiem. Piec 50 min (180 st. C). Kroić po wystudzeniu.
Komentarze