Pieczeń z pomidorami i pieczarkami

0 (0 ocen)

Mięsna pieczeń z dodatkiem pomidora malinowego i pieczarek. Do tego sporo koperku i aromatycznych przypraw. Pieczeń po wystudzeniu świetnie zastąpi wędlinę na kanapki.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
    3 jajka
    3 średnie pomidory malinowe (łącznie 350 g)
    150 g oczyszczonych pieczarek
    1 średnia czerwona cebula (100 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki masła
    4 – 5 łyżek bułki tartej
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    4 – 5 łyżeczek kminku całego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    przyprawa typu Vegeta do smaku (ok. 2 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z pomidorami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z pomidorami i pieczarkami 1. W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone pieczarki, obraną i posiekaną cebulę, wsypać 2 łyżeczki kminku, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą. Dusić 10 min, często mieszając. Po tym czasie dołożyć pokrojone w małą kostkę pomidory i dusić jeszcze 5 min. Całość wystudzić.
  • Pieczeń z pomidorami i pieczarkami 2. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jajkami. Dodać duszone składniki i koperek. Wsypać bułkę tartą. Składniki wymieszać, a następnie doprawić do smaku Vegetą.
  • Pieczeń z pomidorami i pieczarkami 3. Masę przełożyć do formy (13 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia (ja formę podzieliłam na 2 prostokąty – 1/3 i 2/3 długości formy). Wierzch posmarować ketchupem oraz posypać pozostałym kminkiem. Piec 50 min (180 st. C). Kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować