Pierogi z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka i skrzydełko oczyścić, przepłukać pod zimną bieżącą wodą, wrzucić do garna i zalać zimną wodą tak by je przykryło. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę oraz kawałek selera, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać".
2.Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju. Mięso obrać, zblendować, cebulę wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Wymieszać i przyprawić do smaku.
3.Mąki wsypać do miski, wbić jajko, wyrobić za pomocą widelca, delikatnie zabierając mąkę z brzegów. Po środku zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając na początku delikatnie widelcem a później rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać gorącej wody, gdy będzie kleiło się do rąk – dosypać mąki pszennej.
4.Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
5.Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi podawać okraszone przyrumienioną cebulką z tłuszczem.
Komentarze