Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2.Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników.
3.Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy.
4.Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
5.W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko.
6.Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i polać gotową polewą.
Komentarze