Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa. Bez dodatku tłuszczu-idealna dla osób na diecie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    łyżka kakao
    150 g cukru (lub zamiennika)
    80 g truskawek
    4 jajka
    250g jogurtu naturalnego
    lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka ekstraktu śmietankowego
    Polewa:
    galaretka truskawkowa
    pół szkalnki wody
    pół szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy.
  • 4. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
  • 5. W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko.
  • 6. Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy i polać gotową polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować