Wydaje się skomplikowane? To łatwa i szybka propozycja na obiad.
25 min
Składniki:
opakowanie makaronu tagliatelle
500g przecieru pomidorowego (lub rozgniecione pomidory z puszki)
opakowanie mrożonych ugotowanych grzybów leśnych (można użyć w zamian np. pieczarek)
3 ząbki czosnku
pół cebuli
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
zioła prowansalskie
sól i pieprz
świeża bazylia lub natka pietruszki (do posypania)
Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy będą złote, dodać grzyby. Smażyć kilka minut.
3.Następnie wlać na patelnię przecier pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
4.Dusić pod przykryciem przez kilka minut, do przegryzienia się smaków.
5.Makaron polewać sosem i ozdobić bazylią lub pietruszką.
Komentarze