Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wydaje się skomplikowane? To łatwa i szybka propozycja na obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu tagliatelle
    500g przecieru pomidorowego (lub rozgniecione pomidory z puszki)
    opakowanie mrożonych ugotowanych grzybów leśnych (można użyć w zamian np. pieczarek)
    3 ząbki czosnku
    pół cebuli
    3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
    zioła prowansalskie
    sól i pieprz
    świeża bazylia lub natka pietruszki (do posypania)

Makaron tagliatelle z grzybami po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Gdy będą złote, dodać grzyby. Smażyć kilka minut.
  • 3. Następnie wlać na patelnię przecier pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
  • 4. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, do przegryzienia się smaków.
  • 5. Makaron polewać sosem i ozdobić bazylią lub pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy